Belangrijk om te weten over een coachingtraject.

“Coach is geen beschermde titel, iedereen kan zich coach noemen. Onduidelijkheid is het gevolg, wat is een coach?”

Al vanaf mijn start als coach, merkte ik dat veel mensen over coaching hebben gehoord, maar ook dat er veel verschillende ideeën zijn over wat een coach doet. Vandaar dat het mij een goed idee leek om kort mijn visie te delen.

Het is overigens goed te weten dat er een professionele organisatie bestaat voor serieuse coaches, genaamd NOBCO (waar ik lid van ben). Meer informatie over deze belangrijke organisatie vind je, als je op het logo clickt.

“Een coach lost geen problemen op?”

Inderdaad, een coach lost jouw problemen niet op. Ik geef geen advies of kant-en-klare oplossingen. Ik help je bepalen wat jouw vraag is, wat jouw oplossing is en welke blokkades je tegen houden om die toe te passen. Vervolgens help ik je die blokkades te overwinnen zodat jij jouw problemen kan oplossen.

“Waarom is het belangrijk dat jij geen oplossing aandraagt?”

Als ik je vertel hoe je moet omgaan met een situatie, dan werkt dat nu en in deze specifieke situatie. Eenmalig, je leert een kunstje. Als de situatie de volgende keer iets anders is, werkt de oplossing niet.

Als ik je help om jouw oplossing te vinden in jezelf, dan ben je de volgende keer in een veranderde situatie instaat dat zelf te doen. Het resultaat van helpen is dus blijvend en meervoudig toepasbaar. En wordt onderdeel van jou.

“Is het niet eenvoudiger als een coach zegt hoe?”

Zeker, maar niet effectiever of productiever. Jouw weg naar een oplossing vinden kost meer moeite en vraagt om het nemen van eigen verantwoordelijkheid, maar je hebt er dan wel je hele leven iets aan!

“Met wat soort vragen werk jij meestal?”

Het soort vragen dat ik adresseer zijn meestal werk gerelateerd. Je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan en wil dit veranderen, je wilt gedrag veranderen of versterken, je bent zoekende hoe bepaalde zaken op te lossen, maar in alle gevallen heb je niet scherp hoe dit aan te pakken of waarom het niet lukt de oplossing die je hebt bedacht toe te passen.

“Hoe weet ik of jij mij kan helpen met mijn vraag?”

Wil je weten of we met jouw vraag kunnen werken en bereiken wat je wilt bereiken, neem dan contact op. We plannen dan een intake gesprek. In dit ongeveer 45 minuten durende gesprek kijken we samen wat jouw vraag is, welke doelen jij wilt stellen en hoe jij die kunt aanpakken.

Na dit gesprek heb je een duidelijk beeld of ik de juiste coach voor je ben en hoe ik je kan helpen om jouw eigen weg te vinden naar die doelen.

“Mijn werkgever stelde voor dat ik een coach zou benaderen voor ondersteuning”

Omdat de meeste vragen waarmee ik werk, werk gerelateerd zijn, komt het ook vaak voor dat de werkgever een rol speelt in de keuze voor coaching. Steeds meer werkgevers nemen coaching op als onderdeel van hun HR management.

Vaak hebben werkgevers een budget voor persoonlijke ontwikkeling of opleiding binnen HR. Ook kunnen zij de kosten afschrijven van de belasting. Voor meer informatie kijk even op de website van de belastingdienst.

Wanneer jouw werkgever denkt dat het een goed idee is dat jij gecoacht wordt en bereid is daarvoor te betalen, grijp dan deze kans aan die hij je biedt om een blijvende positieve verandering te brengen in jouw leven.

Omdat jouw werkgever niet alleen de rekening betaalt, maar vaak ook een idee heeft waarop gecoacht kan worden, is het belangrijk dat hij vertegenwoordigt wordt in het intakegesprek. Bij voorbeeld door iemand van HR of jouw manager. In dit geval bepalen we samen de vraag, de verwachtingen en doelstellingen. Hiermee kunnen we dan in het coaching proces werken.

“Hoe zorgen we er voor dat dingen die ik liever privé hou, dat ook blijven?”

Alhoewel de intake een gezamenlijk gesprek is waar ook de werkgever aan deelneemt, de sessies daarna zijn vertrouwelijk en de werkgever wordt door mij op geen enkele wijze geïnformeerd over de inhoud. Indien jouw werkgever wil weten wat er is besproken, moet hij dit met jou bespreken. Jij bepaalt dan wat je verteld of niet.

Als je vragen hebt over coaching, neem dan contact met mij op via info@menselijk-rendement.nl of 036 - 848 34 77.

Groet,

Rob

Logo Blog www.menselijk-rendement.nl


RSS Feed
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.