De eerste stap op weg naar betekenisvol succes

“Als je dacht aan die droom, voelde je jezelf dan vol van energie en de passie stromen? A. Robbins”

Toen we jong waren, stonden we veel meer in contact met wie we zijn. We reageerden veel meer vanuit onze directe emoties en diepste gevoelens en verlangens. Naar mate we ouder werden leerden we die emoties en gevoelens/verlangens controleren. Soms was dat nodig en goed, soms was dat onder (vermeende) druk van onze sociale omgeving en omstandigheden.

“Waarom moeite doen?”

Met het vormen van een afstand tot onze eigen echte ik, namen we ook afstand van onze passie en dromen. Die maakte vervolgens plaats voor studeren, werk, carrière, gezin en hypotheek. Allerlei zaken die belangrijk zijn, maar ook veel van je energie opzuigen en je weerhielden om jouw passie te volgen. Veel van ons zullen zeggen dat het nu geen zin meer heeft, en vinden allerlei redenen om er verder niet mee bezig te zijn, met die passie. Ik ben het daar niet mee eens, helemaal niet mee eens zelfs. Uit eigen ervaring weet ik dat het kan. Het is niet eenvoudig, en het zal je tijd en energie kosten. Het zal misschien zelfs betekenen, dat je iets moet loslaten waarvan je dacht dat het echt belangrijk was. Maar het kan! En uit eigen ervaring weet ik ook, dat je een nieuw niveau van gelukkig zijn en zelfs een compleet nieuwe definitie van persoonlijk (betekenisvol) succes kan bereiken.

“Ik wist wat ik wilde, tenminste dat dacht ik..”

Ik zelf dacht bij voorbeeld, dat ik wist wat ik wilde. Wat voor mij een succesvol leven was. Zoals velen in mijn omgeving, dacht ik dat een interessante functietitel, een dikke lease auto en een ruim salaris zou leiden naar geluk. 46 Jaar levenservaring, 25 jaar werkervaring en een burn-out verder, kwam ik tot de conclusie, dat ik er vreemd genoeg helemaal niet gelukkig van werd toen ik deze doelstellingen bereikte (ik noem het hier doelstellingen omdat ze niets te maken bleken te hebben met mijn passie of dromen).

“Mijn definitie van succes”

Vervolgens duurde het nog enkele jaren voordat ik echt wist wat ik wilde doen met mijn leven, wat mijn passie is. Nu ben ik coach en alhoewel dat soms ook uitdagingen met zich mee brengt, ben ik nog nooit zo happy geweest over mijn werk en over hoe ik in mijn vel steek. Mijn definitie van succes, gebaseerd op mijn passie, is vier dagen per week werken als coach, mensen begeleiden die werkzaam zijn in stressvolle werkomgevingen zodat ze zich beter kunnen voelen over hun functioneren op de werkvloer en in hun leven in het algemeen. De vijfde dag wil ik gebruiken om terug te geven. Terug te geven aan familie, vrienden of de samenleving. Dit is mijn nieuwe definitie van succes.

“Teruggeven is delen..”

Als onderdeel van dit teruggeven, wil ik door middel van dit artikel en de volgende artikelen, mijn reis naar betekenisvol succes met jou delen. In de overtuiging dat het ook jou kan helpen geluk te vinden in jouw passie.

“Het model”

Ik heb de aanpak die ik volgde in onderstaande model weergegeven. Het begint met kennis van identiteit, dat leidt tot contact met jouw persoonlijke passie, wat leidt tot gelukkig zijn en levensenergie, wat tenslotte leidt tot betekenisvol succes in jouw leven.

“Niet alleen boekenkennis, maar ook veel eigen ervaring”

Ik heb een opleiding tot coach gevolgd en veel gelezen over hoe je het leven kan vormgeven. Maar de meeste kennis die ik over dit onderwerp heb opgedaan, heb ik door eigen ervaring verkregen. Daarom weet ik nu dat het essentieel is om te beginnen met wie je bent, waar je voor staat, wat jij belangrijk vindt en welke waarden leidend moeten zijn in jouw leven. Maar ook wat jou onderscheidt, wat jou uniek maakt.

“Het gaat niet om een auto of status”

Hierbij gaat het niet om materiële zaken of dingen als status. Durf verder te kijken dan wat jij denkt dat anderen van jou zouden moeten vinden. Kijk naar wat jij zou willen zien als je naar jezelf kijkt. Het gaat tenslotte om jouw passie en dromen, en niet die van een ander.

“Je hoeft het niet alleen te doen”

Je kunt hierbij overigens wel anderen om hulp vragen. Je kan bij voorbeeld naar een coach gaan voor professionele begeleiding, maar je zou als eerste stap ook in jouw eigen omgeving kunnen kijken.

Bedenk een omschrijving van wat je denkt dat jouw identiteit is. Vertel die aan mensen die je goed kennen en vraag om feedback. Vraag ze om wat zij denken dat jou definieert, waar ze als eerste aan denken als ze jou moeten beschrijven. Het is vervolgens niet de bedoeling dat je klakkeloos overneemt wat ze zeggen, maar het laat bezinken en kijkt wat je er mee kan als aanvulling op jouw eigen omschrijving.

“Het bepalen van jouw identiteit kost tijd”

Neem de tijd. Schrijf alles op, ook al lijkt het in eerste instantie niet relevant. Lees het terug en bepaal wat het voor jou betekent. Schrijf ook die gedachten op. Denk er over na, laat het inzinken en blijf het bespreken met mensen in jouw omgeving. Je zal zien dat langzaam zich een beeld gaat vormen, dat leidt tot inzicht in jouw identiteit.

"De volgende keer...."

In het volgende blogartikel ga ik verder in op de volgende stap in het model van Identiteit naar betekenisvol succes, namelijk passie.

Vergeef, geef om en geef aan. Durf je leven te leiden en wees gelukkig!

Rob Lacroix

#betekenisvol #succes #weg #piramidevanbetekenisvolsucces #piramide #identiteit

RSS Feed
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.