Sterke stijging burn-out gerelateerde stress gevallen, 16% van de werkzame bevolking heeft er last v

Het TNO onderzoekt geregeld de staat van de werkzame bevolking. Helaas wordt het nieuws er niet beter op. Reeds 10 jaar op rij stijgt het aantal medewerkers dat last heeft van een sterke vorm van stress.

"16.1 % van de werkzame bevolking heeft last van burn-out gerelateerde stress problemen"

Om de dingen in perspectief te zetten staat hieronder de samenvatting van de belangrijkste punten van het rapport. Het effect van stress op Duurzame Inzetbaarheid, nieuwste bevindingen van TNO:

  • 16.1 % van de werkzame bevolking heeft last van burn-out gerelateerde stress problemen

  • Een werknemer met een psychische beroepsziekte, zoals overspannenheid/burn-out, depressie verzuimt gemiddeld 49 dagen meer dan een werknemer zonder beroepsziekte.

  • Werkgerelateerd verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorgkosten bedragen in 2018 bijna 9 miljard euro per jaar. Hiervan komt meer dan de helft door werkgerelateerde psychische klachten.

arbobalans_2018_factsheet Copyright TNO

"Dit kan geen verrassing zijn"

Gezien de gesprekken die ik voer en de reacties die ik krijg tijdens en na de presentaties die ik houd, verbazen deze cijfers mij niet. Wat mij wel verbaast is dat er bij veel bedrijven nauwelijks aandacht is voor actieve stresspreventie en stressmanagement. Dit terwijl deze cijfers het belang van preventie toch duidelijk onderstrepen. Wordt het niet tijd voor proactieve begeleiding?

"Het moet anders kunnen"

Al twee jaar geleden kreeg ik het idee dat er iets anders moest gebeuren om deze trend op termijn te keren. Na veel studie en gesprekken met een aantal andere coaches, ontwikkelde dit zich in een oplossing die Menselijk Rendement Coaching sinds kort aanbied: Pro-Active Coaching.

"Pro-Active Coaching"

Pro-Active Coaching is gericht op het helpen van de medewerkers die stress ervaren handvatten te vinden die hen individueel kunnen helpen te voorkomen dat de stress escaleert naar erger. Dit gebeurd door preventief of vroegtijdig medewerkers periodiek te begeleiden.

Als je meer wil weten over deze dienst lees dit dan even:

Whitepaper over Pro-Active Coaching

Wil je het hele rapport van TNO lezen, dan kan je het hier downloaden.

Bron: Arbobalans 2018; CBS | TNO

Afbeeldingen: Arbobalans 2018; CBS | TNO)

#stresspreventie #stressmanagement #stress #praactivecoaching #Entrepreneurs #werkdruk #duurzameinzetbaarheid

RSS Feed
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.